sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Yliopistouudistus unohtaa opiskelijat

Jäsenemme ja Vihreän listan edaattori Touko Apajalahti mielipidekirjoitus julkaistiin Aamulehdessä 29.3.

Yliopistouudistus unohtaa opiskelijat

Saimme lukea Arto Satosen (kok) ylistystä (Al 25.3) uudesta innovaatioyliopistosta ja yliopistolain uudistuksesta. Kansanedustaja vaikenee taitavasti uuden lain mukanaan tuomista vaaroista opiskelijoiden asemaan. Tähän asti opiskelijoita ei ole nähty yliopistolta koulutusta saavina asiakkaina, vaan tasavertaisena osana yliopistoyhteisöä. Kuitenkin yliopistojen uudistumisen opiskelijoille tuomia etuja on markkinoitu lähinnä asiakasnäkökulmasta. Satosen mukaan syntymässä on "ohjaukseltaan nykyistä laadukkaampi yliopisto", jossa opiskelijoiden huomioonottamisenkin tulee palvella elinkeinoyhteistyön rakentamista.

Säätiömallisessa yliopistossa taloudellinen ja strateginen päätöksenteko on erotettu akateemisesta päätöksenteosta. Innovaatioyliopiston tapauksessa se näyttää valitettavasti johtavan siihen, että opiskelijoiden ja henkilökunnan mukanaolo säilyy ainoastaan akateemisessa hallinnossa. Kuitenkin on aiheellista kysyä kuinka paljon strateginen päätöksenteko ohjaa akateemista hallintoa. Tämä vaarantaa yhden nykymallisen yliopiston parhaista puolista - demokraattisen ja avoimen päätöksenteon, jossa koko yliopistoyhteisö on mukana kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Tampereen teknillinen yliopisto päätti 11. maaliskuuta hakea mahdollisuutta toimia säätiönä uuden yliopistolain tultua voimaan. Perusteena päätökselle on rehtorin mukaan lisääntyvä autonomia, taloudellinen liikkumavara ja joustavampi organisaatio. Opiskelijoita ei TTY:n verkkosivuilta löytyvässä uutisessa mainita sanallakaan. Toivottavasti tämä unohdus ei ole esimakua tulevasta, vaan säätiön hallintomallista päätettäessä pidetään kiinni henkilökunnan ja opiskelijoiden asemasta. TTY:n menestys opiskelijoiden tyytyväisyyttä mittaavissa tutkimuksissa ei ole ollut sattumaa, vaan seurausta siitä, että yliopistossamme opiskelijoiden mukanaoloa hallinnossa on kunnioitettu. Pelkän opiskelijoiden huomioonottamisen sijaan toivoisin opiskelijoiden aitoa mukanaoloa myös uuden lain mahdollistamissa hallintomuodoissa.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Heippa heippa!

Tää ei nyt liity tuohon ihan, mutta postaan kuitenkin. En muista enää, miten ircit toimii, mutta eiköhän asiat kulje kuvallisillakin foorumeilla. Onko tvt:llä jotain foorumia, missä voisi jutella asioista? Jos käytäväkeskusteluja ei synny, niin entäs webbikeskustelut? Wemessä, eli tekniikan alan naisten webbifoorumilla on ihan hyviä keskusteluja käyty. Sellaisia, joista voi hyviä asioita saada jatkokäsittelyyn jonnekin. Musta olis kiva jutella vihreistä asioista epävirallisestikin, olisko joku foorumi mahdollinen? Se ehkä kokoais epäpoliittisia opiskelijoita, voisi syntyä hedelmällisiä ideoita, joita toteuttaa ja mukavia hetkiä.

Unknown kirjoitti...

Periaatteessa mahdollista toki. Rehellisesti meidän TVT:n jäsenkunta ei foorumiin riitä. Irkkikanavalla voi toki harjoittaa vapaata ideoiden vaihtoa.

On ehkä vähän sääli, ettei noista vihreiden nuorten foorumeista ole oikein syntynyt mitään kunnollista ainakaan vielä. Osittain tämä johtuu siitä, että keskustelua käydään osittain sähköpostilistoilla.

Laitetaan kuitenkin korvantaakse...

Unknown kirjoitti...

Ehkä voiskin olla joku tekniikan vihreiden oma foorumi. TKK:lla ainakin on se oma vihreä mikä-nyt-lie-virallisesti-onkaan porukka. Sellaisella porukalla voisi olla motivoivaa jutella asioista, ei siis pelkästään vihreästä politiikasta, vaan asioista laajemminkin, myös tekniikan näkökulmasta. Voisi inspiroida opiskelemaankin paremmin, samanhenkinen innostunut porukka, joka miettisi, ideoisi, harkitsisi vaihtoehtoja jne.

Eli yhteistyötä between TKK ja TTY. Eikä tarvis olla välttis pelkästään opiskelijoita, kaikki asiasta kiinnostuneet olisivat tervetulleita virtuaaliseen mietintäriiheen.

Musta tää olis hyvä idis. Voisin koittaa itse tehdä asian eteen jotain. Ehkä tässä joskus. Jossain välissä. En lupaa mitään. Kahtotaan.